Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Martí Sucarrats: “Abrera és un molt bon lloc on cultivar vinya per les condicions climàtiques i les propietats de la terra”

  • WhatsApp Image 2022-09-06 at 20.57.54
  • 118615265_830652591007776_7177152474890058399_n

31 d'agost de 2022



Martí Sucarrats (Abrera, 1964), fa 29 anys que es dedica professionalment al món de la vinya. Un cop acabats els estudis d’ enologia i viticultura, es va posar a treballar a Cal Garrigosa, juntament amb el seu pare i el seu avi. Sempre havia ajudat a casa i no va dubtar gens a l’hora de continuar amb el projecte vinícola que havia iniciat el seu besavi. Avui conversem amb Martí Sucarrats per conèixer la història i l’evolució d’aquest celler familiar d’Abrera.

 

Explica’ns què és Cal Garrigosa…

Cal Garrigosa és un celler familiar on treballem de manera integral tot el procés del vi. És a dir, ens dediquem a elaborar el vi passant per totes les fases necessàries: des de la producció a l’elaboració i acabant amb la venda directa. La nostra feina comença a les vinyes i acaba a la botiga, venent l’ampolla de vi. 

 

Quin any vau començar l’aventura i com ha evolucionat en tots aquests anys?

Cal Garrigosa, tal com està organitzat i estructurat actualment, va començar el 1993, quan vaig entrar a treballar jo. Des del principi hem intentat elaborar un vi tan bo que hem pogut. El principal canvi que ha patit el celler és que quan el meu avi estava al capdavant de l’empresa, feia vi per vendre’l a l'engròs; des de 1993, en canvi, vam apostar per la venda directa al client final i vàrem començar a participar en fires. 

 

Per què cultiveu vinya?
La vinya és un cultiu històric d’Abrera. Temps enrere, tothom es dedicava a la vinya i al vi. Per tant, hi ha una raó històrica i tradicional. D’altra banda, també hi ha una raó climàtica i de terreny.

 

Quines particularitats es donen pel fet d’estar ubicats al Parc Rural del Montserrat?

Des del punt de vista de l’agricultura, el Parc Rural del Montserrat (i Abrera) és un molt bon lloc per cultivar vinya i oliveres per les condicions climàtiques de la zona i per les propietats de la terra. D’aquí la tradició i la bona qualitat del raïm que s’obté. 

 

Quin tipus de varietats de raïm cultiveu a Cal Garrigosa? 

De la varietat del blanc, cultivem el Xarel·lo, el Macabeu i la Garnatxa blanca; totes elles varietats típiques i històriques d’Abrera, que són molt resistents i adaptades al medi. De negre, treballem amb Ull de llebre i Merlot. El negre es tracta d’una varietat més desconeguda, sobretot a Abrera, però que vam incorporar aproximadament fa trenta anys, bàsicament perquè el client final pogués tenir més tria a l’hora de comprar. L’única varietat de raïm negre que s’havia cultivat a Abrera havia sigut el Sumoll, però amb el temps es va perdre. Ah! També fem most bullit, conegut com a vimblanc, un vi de postres molt bo que elaborem des dels inicis de Cal Garrigosa i que no hem deixat de fer-ho perquè cada vegada se’n demanda més. 

 

Amb què mariden millor els vostres vins?

Amb tot! - assegura rient -. El blanc és un vi que a l’estiu entra molt bé, perquè és més lleuger i amb pasta o peix, evidentment, queda perfecte. En canvi, el negre marida millor amb embotit, carn i estofats. Però això, al final, només és un consell i depèn molt del paladar i gust de cada persona. 

 

Ens podries explicar breument com és el procés d’elaboració dels vostres vins? 

Ho puc definir amb una sola paraula: respecte. És principal tractar bé els ceps i la vinya. Cal respectar el creixement del raïm, el procés de maduració, i tenir delicadesa a l’hora de collir-lo i premsar-lo. També és molt important dirigir bé la fermentació. A Cal Garrigosa procurem respectar les qualitats del raïm sense alterar-les. Al final, l’elaboració del vi és una feina integral que comença a la vinya, passa per tot el procés d’elaboració i acaba a l’ampolla; i si vols que el producte final surti bé, cap de les tres fases pot fallar. 

 

Es diu darrerament hi ha auge de consum de vi. Hi estàs d’acord?

No, fins i tot diria que, en comparació a anys enrere, s’ha reduït perquè no hi ha el costum d’acompanyar els àpats amb vi. Sí que hi ha moltes persones a qui els hi agrada i saben valorar el producte, però avui en dia el consum de vi és més ocasional que fa uns anys. 

 

El que sí sembla és que cada cop hi ha més cellers petits. Es pot viure del vi amb tanta competència? 

Nosaltres fa molts anys que hi som i el problema no crec que sigui l’increment de cellers o la competència, sinó que, com ja he dit, no hi ha tant costum de beure vi com fa vint anys. No obstant això, cada celler es fa la seva clientela i tothom mira de sortir-se’n. Crec que sí que es pot viure del vi sempre que elaboris un producte de qualitat i tinguis cura dels clients. Nosaltres tenim la sort de tenir experiència en aquest sector des de fa molts anys i és un factor que els consumidors valoren positivament. 

 

Com creus que serà la verema enguany?

Nosaltres la començarem aviat, tot just ara estem en procés de preparació i neteja de maquinària. Aquest any es preveu que la qualitat del raïm sigui bona. A més, com que ha sigut un any sec, la vinya no ha patit malalties i és un factor molt positiu. La nota negativa, però, és que enguany hi haurà menys quantitat perquè els raïms no són grossos i no pesen tant en comparació amb altres anys. El factor que malmet més la vinya actualment, però, són els atacs de fauna salvatge, en especial el porc senglar, així com els tudons i també els cabirols.

 

No volem acabar aquesta conversa sense saber on podem trobar els vostres vins…

El nostre àmbit comercial, per dir-ho d’alguna manera, és local i comarcal, i venem el vi tant en ampolla com a granel al mateix celler. Des de fa uns quants anys participem en fires com la dels Porrons d’Abrera o la de Vimart de Martorell, fet que ens és útil per donar-nos a conèixer i arribar a un sector més gran de la població.





Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona