Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Marc Rafa Luque: “La venda de proximitat és una manera tenir cura del nostre territori i del planeta”

  • _MG_9964 (1)

1 de juny de 2023



Marc Rafa Luque (1982) és el propietari de Sagalito, una cansaladeria i botiga de queviures d’Olesa de Montserrat amb més de 120 anys d’història. En Marc, juntament amb tot l’equip de la botiga i l’obrador, aposten per oferir productes locals i d’elaboració pròpia. Creuen en la venda de proximitat i en la necessitat de reinventar-se cada dia per oferir als clients tot allò que necessiten. Avui parlem amb ell perquè ens expliqui com treballa el comerç de proximitat i els nous projectes que té entre mans. 

 

Quants anys exactes fa que està obert Sagalito?

Els inicis de Sagalito es remunten al 1898, quan els meus rebesavis van obrir una botiga de queviures i cansaladeria al carrer Montserrat d’Esparreguera.

 

Per tant, sempre ha estat un negoci de tradició familiar?

Més que negoci familiar, a mi m’agrada dir que el que és de tradició familiar és l’ofici. Cada generació ha treballat segons els seus valors i hi ha aportat el seu propi caràcter. 

 

I per què vas decidir continuar amb el negoci?

Per una banda, per no deixar morir la tradició familiar, i per l’altra, perquè veia que el projecte encaixava amb el que necessitava en aquell moment.

 

Què representa per a tu Sagalito?

Ara mateix, Sagalito és el meu projecte professional al qual hi dedico molta energia i em permet aprendre i desenvolupar-me en diferents àmbits.

 

El nom ‘Sagalito’ és curiós. D’on ve?

Quan el meu besavi era petit li van començar a dir ‘el sagal’, ja que era un noi molt jove i ja es dedicava al negoci. De Sagal va passar a Sagalet i finalment Sagalito. Quan van obrir la botiga a Olesa, per identificar-los els hi deien els de Cal Sagalito, i per això aquest nom.

 

Abans has comentat que la primera botiga la vau tenir a Esparreguera i actualment, esteu al Mercat Municipal d’Olesa de Montserrat. Havíeu tingut alguna altra botiga oberta?

Les primeres botigues de Sagalito a Olesa es van obrir als anys trenta, abans que s’inaugurés el Mercat Municipal. Tot i això, la primera de totes, com he comentat abans, va ser a Esparreguera, perquè és on vivien els meus rebesavis. Més tard, quan van baixar a viure a Olesa la van obrir allà, al carrer de l’Església. Anys més tard, els meus besavis en van obrir una altra al carrer de la Riera. La primera botiga al Mercat Municipal d’Olesa, però, la va obrir el meu avi l’any 1945 i durant uns anys van estar obertes les dues botigues. Ara, només tenim la del Mercat Municipal.  

 

Quins productes hi podem trobar a Sagalito? 

Sagalito és una botiga on els protagonistes són els productes d’elaboració pròpia i on també es pot trobar una bona selecció de productes gastronòmics, com per exemple, una bona oferta de formatges. No tots els productes que tenim són locals o del Parc Rural del Montserrat, però sí que en tenim una bona representació. 

 

Sou un bon exemple de comerç de proximitat. Per què creus que és important vendre productes de proximitat?

Per a nosaltres la venda de proximitat és una manera de fer xarxa i tenir cura del nostre propi territori i del planeta. En un món tan globalitzat, a vegades el més transgressor és comprar les cireres al pagès del costat de casa. El comerç de proximitat és una forma de fer política.

 

Quin perfil de persones us ve a comprar?

Com estem al Mercat Municipal d’Olesa de Montserrat, la nostra clientela és molt diversa, però tota ella està sensibilitzada amb els productes de proximitat. Tenim els avis o familiars de les persones que ja compraven a Sagalito fa vuitanta anys i també tenim molta clientela jove que ha començat a omplir els Mercats Municipals en els darrers anys.

 

Tenint en compte que teniu clientela jove, quin futur creus que li espera a Sagalito?

Nosaltres veiem un gran futur per a Sagalito! Cada cop tenim clientela més jove i el nostre objectiu és adaptar-nos als seus gustos. Creiem que la venda de proximitat és un valor que la nostra clientela té cada com més integrat.

 

Diries que han canviat els gustos amb els anys? Es compra més un producte que un altre, abans se’n compraven d’altres...

Evidentment, i per sort, els gustos van canviant amb els anys i el nostre repte és adaptar-nos a aquests canvis. Cada cop es venen més productes llestos per consumir quan abans es venien els ingredients per cuinar a casa. Veient aquesta tendència, Sagalito ofereix productes acabats de gran qualitat i fets al nostre obrador.

 

Què creus que us fa diferents d’altres xarcuteries?

L’elaboració pròpia és el nostre distintiu principal. Però com a bons apassionats del món del comerç, també ens deixem la pell en disposar d’una gran selecció de productes de qualitat i en oferir un tracte personalitzat als nostres clients.

 

Teniu un embotit estrella, a Sagalito?

El nostre producte més emblemàtic és la botifarra d’ou tradicional. Qui no l’ha tastat?

 

Comentaves que teniu un nou obrador. Què ens pots explicar sobre aquest projecte?

Acabem d’obrir un nou obrador que ens permet continuar avançant en l’elaboració pròpia i els nous reptes que se’ns presenten. Em fa molta il·lusió. Ha costat molt, però ara ja és una realitat.

 

També voleu obrir una botiga de llegums…

La Mercadal, que serà el nom de la nova botiga, és un projecte nou que obrim amb un soci. Volem reinventar el concepte de botiga de llegums, posant en valor aquest aliment i actualitzant la manera de consumir-lo avui dia, oferint també un espai de degustació on poder gaudir de la vida social del Mercat i dels nostres productes.

 

Per acabar aquesta entrevista, si haguessis de recomanar als clients un lot de productes de Sagalito, què hi posaries?

Penso que no hi podria faltar la nostra botifarra d’ou, un bull de bolets de temporada, el fuet, els nostres canelons tradicionals i un bon formatge del Montserratí.


Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona