Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Jaume Esteve: “Les persones cada vegada busquen i valoren més els productes de proximitat, de pagès i Km 0”

  • IMG_9231
  • IMG_9232

25 de novembre de 2022



Jaume Esteve (El Bruc, 1982) sempre ha estat lligat al conreu de l’olivera. Des de ben petit ja anava a ajudar al seu avi i al seu pare amb el tractor a esporgar i a collir olives i, després de quatre generacions, continua amb l’explotació agrícola familiar. Els seus besavis van ser els pagesos qui van plantar les oliveres i ell és qui, fruit de la passió per la feina ben feta, el 2016 va decidir crear la marca Montbruc, per fer arribar l’oli de les seves oliveres centenàries al consumidor final.

 

Des de quan et dediques professionalment a la producció d’oli?

Antigament, a totes les cases de poble i masies la feina de pagès era essencial! Els meus besavis van plantar les oliveres a la finca i, a poc a poc, l'explotació va anar creixent. Al mateix temps, també van fundar una bòbila al Bruc. Tota la família s’havia dedicat tant a la terra com a l’explotació rajolera, jo inclòs. Però fa sis anys vam tancar la bòbila per dedicar-me al 100% a les oliveres i continuar amb el relleu generacional. 

 

Què significa per tu continuar amb aquest projecte familiar? 

És un sentiment. Poder continuar i intentar fer créixer un projecte creat pels meus besavis és un autèntic plaer. Em fa molta il·lusió. Tot i que cada vegada és més difícil treballar en aquest sector, sempre tinc força per tirar endavant. Penso que els nostres avantpassats encara ho havien tingut més difícil que nosaltres, així doncs, penso que ens toca continuar i traslladar ​​la passió que tenim per la terra a les següents generacions.

 

Què va portar als teus besavis començar per l’olivera?

L'olivera és un conreu típic Mediterrani. S'adapta bé als hiverns freds i estius secs. El sòl pedregós, amb els còdols propis del peu de la Muntanya de Montserrat, és idoni per cultius plurianuals, com la vinya i l'olivera. Les condicions climàtiques i geogràfiques del Bruc afavoreixen aquests cultius i és per això que els meus besavis van escollir aquest conreu. La vinya aquí s'ha anat abandonant per diverses raons, però afortunadament l'olivera resisteix. 

 

Amb quina varietat d’olives treballeu? 

La Vera és la que predomina. Tenim algun reng de Palomar i uns 700 arbres d’Arbequina, però és minoritària. Tanmateix, tot l’oli que elaborem a Montbruc és amb la varietat tradicional la Vera del Montserratí. 

 

Si haguessis de descriure les característiques de l’oli que produïu en 3 paraules, quines serien? 

És un oli amb alt valor nutricional, de molta estabilitat i versàtil. 

 

I quins són els valors de la marca Montbruc? 

Tradició, proximitat i la delicadesa per la feina ben feta. 

 

Ens comentaves que cada vegada és més difícil treballar al sector agrícola. Una dificultat afegida als pagesos d’avui és el canvi climàtic. Us afecta, als productors d’oli? 

Sí, cada cop ho notem més. En vida de l’avi hi havia ocasions que havíem hagut de regar oliveres. Però des que els padrins ja no hi són hem hagut d’anar regant any sí any no. Antigament, era impensable regar una olivera, però ara ens trobem en una situació de sequera extrema i si no reguem l’oliva no disposa de les condicions necessàries per madurar. 

 

Aquesta sequera, us ha afectat la collita d’enguany?

Doncs ha estat una collita minsa, ja que només hem pogut recol·lectar un 50% de les olives previstes. La veritat és que no ens ho esperàvem, però a l’agost amb les pedregades vam perdre bona part de la collita. El Bruc és un entorn privilegiat climàticament, però la sequera d’aquest any ha estat rigorosa, i l’any vinent ja es veurà. És molt incert, perquè l’arbre actualment encara està brotant i si arriba el fred de cop és possible que el fruit es geli. 

 

Parlem ara del mercat. Consideres que han canviat les tendències de consum d’oli en els darrers anys? 

Sí, penso que les persones cada vegada busquen i valoren més els productes de proximitat, de pagès i Km 0.  

 

Oferiu diferents formats de recipients: ampolla i garrafa. Quin és el que més veneu?

Doncs tots tres formats ens funcionen bé perquè cada un té un públic diferent. Hi ha qui prefereix l’envàs de mig litre de vidre amb difusor. Les parelles agafen la garrafa de dos litres i les famílies o persones que en gasten més, es queden la de cinc litres.

 

On podem comprar els vostres olis? Quins són els vostres punts de venda? 

El nostre oli es pot trobar a l’estanc del poble del Bruc, al punt d’informació de Can Massana, i a algunes botigues de Barcelona, Monistrol i Igualada. També es pot comprar a la nostra masia i online, la nostra pàgina web.

 

Com productors, també participeu en els mercats de pagès que organitza el Parc Rural del Montserrat. Què us aporta tenir aparador en aquests mercats? 

Ens ajuda a donar-nos a conèixer entre els visitants i també a vendre. La veritat és que estem molt agraïts de formar-ne part. 

 

Per acabar, ens agradaria que ens recomanessis la millor manera de tastar l’oli de Montbruc.
Doncs la millor manera que la gent pugui tastar el nostre oli és assistint als Mercats del Parc Rural perquè el deixem degustar acompanyat de torradetes (riu). Però per mi, una bona llesca de pa torrat ben sucada d’oli és immillorable! És quan sents el gust afruitat, intens i contundent a la boca. 


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona