21 d'octubre de 2022
Estem en temporada de bolets i és per això que, en aquesta ocasió, us animem a elaborar una deliciosa recepta d’espatlla de xai amb crema de múrgoles que ens proposa Cuines de TV3. Un plat complet i boníssim per degustar la tardor al plat. Preneu nota.
Ingredients (4 persones):
- 1 espatlla de xai
- 250 g de múrgoles
- 2 litres de brou de xai
- 2 patates kennebec
- 1 litre de nata
- 1 cabeça d'alls
- Pebre
- Vi blanc
- Conyac
- Sal
- Llorer
- Farigola
- Romaní
- Oli
- Llard
Elaboració:
- Posem 1 litre de brou de xai a bullir perquè vagi perdent líquid, fins que es redueixi a 20 cl.
- Mentrestant, en una altra olla alta, posem 1l de nata i també la farem bullir.
- Submergim una espatlla de xai en un recipient gros amb aigua i hi posem 50g de sal per litre d'aigua. Hi tindrem l'espatlla submergida uns 30 minuts.
- Ajuntem en un sol recipient la reducció de nata i la de brou i ho integrem.
- Posem en una cassola grossa una cullerada generosa de llard i oli OVE, i ho posem a escalfar.
- Traiem l'espatlla del bany de sal i l'eixuguem. Hi tirem pebre negre.
- Marquem l'espatlla a la cassola amb el greix. Hi afegim una cabeça d'alls tallada pel mig i una fulla de llorer.
- A la mateixa cassola, hi tirem un bon raig de vi blanc, un de conyac i un litre de brou de xai.
- Deixem que faci xup-xup 25 minuts, tapat.
- Rentem i tallem a làmines fines dues patates kennebec.
- Fiquem al forn una safata amb la patata al fons, de llit, més oli, pebre, romaní i el contingut de la cassola.
- Ho deixem al forn 30' a 200º i anem tirant suc per sobre de l'espatlla cada 10'.
- Mentrestant, comencem a fer les múrgoles a la crema. Primer, escaldem les múrgoles en un pot amb aigua bullent.
- Després, les posem en una paella amb un raig d'oli calent i deixem que hi suïn.
- Les hi deixem suar a poc a poc i, progressivament, hi anem apujant el foc.
- Afegim a la paella on tenim les múrgoles la barreja de doble nata i reducció de brou de xai i ho coem uns 5'.
- Si l'espatlla ja ha estat 30 minuts al forn, la recuperem i hi tirem la salsa de múrgoles.
- Hi afegim unes quantes fulles de farigola i ho emplatem.
Bon profit!