Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

El sector vinícola català té molt potencial, però falta suport, especialment pel que fa a la simplificació de la burocràcia

  • Marta Pujadó
  • 6C6A0133

23 d'agost de 2024



Amb només trenta-sis anys, Marta Pujadó és la responsable d’administració i exportació del Celler Grau i Grau, una empresa familiar amb 140 anys d’història. Juntament amb el seu cosí Jordi Casanovas, que és l’enòleg, comanden aquest celler de vins ecològics on no hi falten varietats del Bages. L’entrevistem perquè ens expliqui més coses sobre la història del celler i per saber com creu que anirà la verema d’enguany.

 

Dos cosins força joves liderant una empresa centenària. Com heu arribat fins aquí?
Doncs en el meu cas, vaig estudiar Sommelieria i Dret. En l’actualitat, dirigeixo l’administració del celler i soc responsable de les exportacions. El meu cosí, Jordi Casanovas Grau, és l’enòleg, i entre tots dos som l’ànima del celler, amb l’ajuda del meu pare, que fa de gerent. Som un celler petit i familiar amb set treballadors en plantilla.

 

Quina és la història del Celler Grau i Grau i com ha evolucionat des de la seva fundació, l’any 1885?
La meva família fa vi des de 1885, però va ser el meu avi qui formalment va fundar el celler l’any 1966, quan va decidir professionalitzar la producció de vi, construint els primers cups de ciment i començant a embotellar. Els seus pares i avis ja tenien vinyes abans, però el vi que produïen era per a consum propi. El 1996 vam entrar a formar part de la DO Pla de Bages, un reconeixement a la qualitat del nostre treball. I des de 2017, hem fet la trancisió a l’agricultura ecològica per a totes les nostres vinyes i vins.

 

Quins són els vostres vins més emblemàtics? 
Els vins més emblemàtics serien el Picapoll blanc, l’autòcton del Pla de Bages, i el Sumoll Negre de vinyes velles, una varietat recuperada i que elaborem amb molta cura. La major part de les nostres vinyes estan al Bages, dins de la DO Pla de Bages, però també tenim algunes vinyes a Castellolí i a Òdena, dins la DO Catalunya. Elaborem una àmplia gamma de vins, incloent-hi caves, que fem en col·laboració amb un altre celleri que embotellem sota la DO Cava.

 

Ens pots explicar quins processos de vinificació feu servir per crear els vostres vins?
Veremem tant vins blancs com negres. Els blancs són principalment vins joves, mentre que els negres poden passar per criança en botes de roure francès. Si l'anyada és bona, deixem els vins més temps en botes per produir una col·lecció de monovarietals en edició limitada.

 

I com es presenta la verema del 2024?
La verema del 2024 pot ser una mica complicada. Aquest any hem patit dues pedregades que han afectat algunes vinyes, i la manca d’aigua de l’any passat ha deixat la planta debilitada. Encara no sabem quina qualitat tindrà el raïm enguany.

 

Cada cop hi ha més petits cellers com el vostre a Catalunya. Molts, també recuperen varietats autòctones. Com valores la situació actual del sector vinícola català?
El sector vinícola català té molt potencial, però falta suport, especialment pel que fa a la simplificació de la burocràcia. Hi ha molta competència, tant a local com internacionalment, i la paperassa pot ser un gran obstacle per als petits productors. Crec que la burocràcia s’ha intensificat en els darrers anys i a vegades et demanen documents o inspeccions per duplicat. Penso que, com opinen els pagesos, tot s’hauria de simplificar molt més.

 

Comentaves que des de fa set anys sou un celler que produeix vins ecològics. Com afecten les pràctiques ecològiques a la qualitat i sabor dels vostres vins?
Les pràctiques ecològiques que seguim no només respecten el medi ambient, sinó que també milloren la qualitat i el sabor dels nostres vins, oferint productes més autèntics i saludables.

 

Quines varietats de raïm cultiveu i què les fa especials en el vostre celler?
Cultivem varietats autòctones del Bages com el Picapoll o el Sumoll, així com altres més conegudes com el Merlot, Syrah, la Garnatxa  i Ull de Llebre. Ens esforcem per potenciar les varietats locals, ja que això també ens fa diferenciar d’altres cellers.

 

Fa prop de trenta anys que vau entrar a formar part de la Denominació d’Origen Pla de Bages. Què implica estar sota el paraigua d’una DO?
Formar part de la DO Pla de Bages és un orgull i un reconeixement al treball ben fet. Ens identifica com un celler de qualitat i ens permet destacar en un mercat competitiu.

 

On podem comprar els vins del Celler Grau i Grau?
Els nostres vins es poden comprar a la nostra web, en algunes botigues especialitzades del Bages i Barcelona, i directament a la botiga que tenim al celler. També us els podeu trobar en alguns restaurants.

 

Al marge de produir vi, també treballeu l’enoturisme. Quines activitats enoturístiques oferiu?
Doncs des de fa uns anys hem dissenyat unes visites guiades on els visitants poden conèixer les nostres vinyes, el procés d’elaboració del vi i gaudir d’una degustació de vins. Acompanyem la visita amb productes locals per oferir una experiència completa.

 

Sou un dels pocs cellers ubicats en el Parc Rural del Montserrat. Com us condiciona aquesta ubicació?
La muntanya de Montserrat ens protegeix i contribueix a les qualitats úniques dels nostres vins. A més, com estem situats a 600 metres d'altitud, ens permet obtenir vins amb acidesa més alta, ideal per a llargues criances.

 

Parlem ara de xifres. Quantes ampolles de embotelleu anualment?
Produïm unes 80.000 ampolles anuals, de les quals unes 45.000 pertanyen a la DO Pla de Bages i la resta a la DO Catalunya. El nostre principal mercat és el local, però també exportem a diversos països europeus i, pròximament, als Estats Units.

 

Amb més de cent anys d’història segur que heu rebut reconeixements. Quin us ha fet més il·lusió?
Doncs la nostra Garnatxa de col·lecció del 2019 de la DO Catalunya va guanyar una medalla d’or al Concurs de Garnatxes del Món, i altres vins com el Sumoll Negre i el Selecció Especial amb DO Pla de Bages han guanyat medalles de plata al Concurs Mundial de Brussel·les en diferents ocasions. Són distincions que ens ajuden a seguir i ens indiquen que estem fent bé les coses. 

 

El futur del Celler Grau i Grau passa per…
El nostre futur passa per potenciar l’enoturisme i millorar la qualitat dels nostres vins. No volem augmentar la producció, sinó assegurar que el que fem sigui excel·lent. A més, volem incrementar l’exportació, el món és molt gran i creiem que els nostres vins encaixen perfectament a diferents tipus de mercats. 

 

Sempre acabem les entrevistes amb la mateixa pregunta: quin producte del Parc Rural del Montserrat no falta mai a la teva cuina?
A casa meva no hi falta mai formatge de Cal Pujolet, és molt bo i sempre el tinc a mà.

 


Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona