30 de novembre de 2023
El mític xef Fermí Puig, conegut per les seves receptes tradicionals catalanes, ens comparteix a través de la Fundació Alícia una recepta ideal per a les estacions més fredes de tardor i hivern. El protagonista d'aquesta recepta és un dels productes estrelles del Parc Rural del Montserrat: el cabrit. Podreu trobar aquesta i altres receptes amb cabrit a la Guia del Cabrit, publicada pel Parc Rural del Montserrat amb la col·laboració de la Fundació Alícia. Aquí us deixem la recepta de 'Cabrit enfangat', preneu nota:
Ingredients:
- 2 espatlles de cabrit
- 2 cebes de Figueres
- 2 pastanagues
- 1 taronja
- 4 grans d’all
- 200 ml de vi blanc
- 2 branques de romaní i de farigola
- 2 fulles de llorer
- Pebre vermell dolç
- Orenga
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Per a la guarnició:
- Formatge cremós
- Cebes dolces petites
Elaboració del plat:
- Salpebra les espatlles de cabrit i unta-les generosament amb el pebre vermell dolç.
- Pela les cebes i talla, a daus de mida mitjana, tant les cebes com les pastanagues i els alls.
- En una safata de forn, disposa les verdures com a base i col·loca-hi a sobre les espatlles, Afegeix el vi blanc, les herbes i dues tires de pell de taronja.
- Aboca oli d’oliva fins a cobrir les espatlles.
- Tapa-ho i deixa-ho macerar dotze hores a la nevera.
- Escalfa el forn a 140 graus i, un cop calent, introdueix-hi la safata. Cal una cocció d’entre una hora i mitja i dues hores. Fes comprovacions periòdiques, punxant les espatlles, per vigilar que quedin ben tendres.
- Quan treguis la safata del forn, deixa que es refredi perquè sedimentin tots els sabors.
- Escaliva les cebes senceres al forn durant 45-50 minuts aproximadament. Un cop cuites, pela-les i talla-les a quarts. Reserva-les.
- Escorre les espatlles i talla-les en dos trossos. Decanta l’oli de la safata i guarda’l per a altres ocasions.
- Posa a reduir el suc de la safata perquè adquireixi una mica de consistència. Treu els aromàtics i cola la salsa perquè quedi més espessa. Rectifica-la de sal i pebre i torna a posar-hi les espatlletes a dins.
- Serveix el cabrit ben calent, amb la salsa, acompanyat d’una cullerada de formatge cremós i les cebetes escalivades i salpebrades.
Bon profit!