Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Anna Oliveras: “L’enoturisme ens permet divulgar la cultura del vi i la tradició vitivinícola del Bages”

  • Anna-CulturaVi
  • 46
  • Façana-IMG_20210717_162230

27 de febrer de 2023



Anna Oliveras Cugueró (1973) és la propietària de Ca la Julita, una masia del segle XIX situada a Castellbell i el Vilar. Antigament, s’anomenava Mas Xaragat, però l’any 1935 la Julita, besàvia de l’Anna, va decidir comprar-la i des de llavors s’anomena Ca La Julita. Avui parlem amb ella perquè ens expliqui com ha fet el pas de convertir la masia a allotjament turístic i el seu estret lligam amb l’enoturisme. 

 

Per què vau decidir convertir la masia en un allotjament rural? 

Amb el meu marit i vivim des de l’any 2001, quan ens vam casar, però just abans de la pandèmia, l’any 2019, vam fer un replantejament i vam decidir convertir la masia en un allotjament turístic. En ser una masia amb alçades diferents i tenir dos espais separats, vam veure l’oportunitat de poder obtenir uns ingressos que ens ajudarien al manteniment de la propietat. Fins llavors els meus pares ho feien servir com a segona residència, però al fer-se grans, com que cada vegada hi venien menys, vam decidir provar-ho.

 

Què és per a tu Ca la Julita? 

Per a mi Ca la Julita és el llegat de molts esforços familiars i ara la sort de ser casa nostra. Abans d’anar-hi a viure amb la meva parella, havia viscut sempre al nucli del Castellbell i el Vilar i només hi anava als caps de setmana, però en el moment de casar-nos i valorar les opcions d’on anar a viure, no vam dubtar a rehabilitar Ca la Julita i quedar-nos-hi.

 

A part de ser un allotjament turístic també oferiu activitats relacionades amb l’enoturisme. Explica’ns què proposeu.

Doncs sí. Vam pensar que era una bona opció oferir activitats enoturístiques, ja que la masia conservava els antics estables i amb el celler rehabilitat era un valor afegit pels hostes. Tenir aquests espais ens permet mostrar-los, divulgar la cultura del vi, convidar a passejar els hostes entre les vinyes o mostrar tot l’utillatge que tenim. Ens va semblar un aspecte diferencial que podia agradar a un perfil concret de persones. També ajudem al meu pare a fer el vi i això ens facilita explicar molt bé tot el procés d’elaboració.  

 

Des de quan practiqueu l’enoturisme? 

Des que vam obrir, l’any 2019, la nostra idea va ser apostar per l’enoturisme. Jo, des de petita, he tingut la cultura del vi molt integrada i m’agrada donar-la a conèixer. Antigament, el meu avi i el meu besavi tenien més tros de vinya - tot terres arrendades -, però quan la vinya va anar decaient es va deixar de conrear a tota la comarca i només es van mantenir les vinyes del costat de casa, que són les que disposem actualment. Per tant, continuem elaborant vi però en petit volum i per consum propi. No obstant això, l’experiència ens permet explicar i fer divulgació de tot el procés i la tradició vitivinícola del Bages, on van arribar a haver-hi en el moment de més esplendor, 25.000 hectàrees cultivades de vinya i avui n’hi ha 500.

 

Quina importància té el conreu de la vinya a Castellbell i El Vilar? 

Justament a Castellbell i El Vilar del conreu de vinya actualment només en queda a nivell molt domèstic. Aquí es va perdre molt més que en altres municipis del pla de Bages, degut a l’orografia complicada i a la presència de quatre colònies tèxtils que van fer que s’abandonés molt més el cultiu. Tot i això, ens ha quedat un ric patrimoni de pedra seca, com barraques de vinya (més de 300 inventariades) i marges. La tradició del conreu de la vinya antigament a la nostra comarca, va arribar a ser de les més extenses del país. 

 

Quins són els reclams de la zona i què recomaneu fer als clients que s’allotgen a Ca la Julita? 

La nostra ubicació no deixa de ser un reclam. Montserrat és un punt de referència, tanmateix, la falda de Montserrat es desconeix molt i quan s’adonen de les meravelloses vistes que tenim i l’oferta d’activitats a la natura que hi ha (senderisme, escalada, rutes en btt, etc), se sorprenen gratament. 

 

Ens podries recomanar alguna experiència en concret?

Sí i tant! Les visites als cellers més propers, com els de Sant Iscle, Fargas-Fargas, Vinyes de Castellgalí, Oller del Mas o Collbaix, per fer-hi tasts de vins o aprofitar per fer un menú degustació al restaurant Can Ferreroles (al costat de casa i adherit a la Ruta del vi DO Pla de Bages) són activitats gastronòmiques i enoturístiques molt recomanables. A part d’aquestes experiències, nosaltres sempre aprofitem per aconsellar rutes a cavall, rutes en BTT i de senderisme als hostes. Per exemple, la ruta del romànic, ruta dels gronxadors-miradors o els ‘Camins de les matonaires’, un projecte que just ara es començarà a promocionar des de Parc Rural. A més, de tant en tant, oferim tallers diversos sobre l’entorn, de fotografia, de manualitats amb llana i també de ioga, sabons o tastets de vi i formatge de Montserrat que estan molt bé. Aquests tallers, a diferència dels packs d’experiències que tan sols els gaudeixen els hostes, estan oberts a tothom.

 

Quina és l’experiència que té més èxit? 

La més típica o que se sol fer més és dormir a la casa, menjar en un restaurant adherit a la Ruta del vi DO Pla de Bages i la visita a un celler. Però les passejades a cavall per Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar (just a la falda de Montserrat) també tenen molta demanda.

 

Creus que és important diversificar activitats en el món del turisme? 

Sí, i tant. És crucial oferir activitats per a múltiples perfils. A nosaltres ens visiten sobretot parelles i famílies, però a més d’oferir diferents activitats, també donem molta importància al fet d’estar adherits a diferents portals o col·laborar amb entitats i actes de la comarca, ja que ens permet donar-nos a conèixer i arribar a altres visitants que ens interessen.

 

Per tant, aquestes col·laboracions us ajuden a guanyar clients? 

Sí. Els clients ens arriben per diverses vies. Una d’elles, per exemple, és a través de Bages Terra de Vins, un portal de venda d’experiències enoturístiques.

 

Ara que has esmentat la ruta del vi DO Pla del Bages… Com és que us vau animar a participar-hi? 

La temàtica de la ruta anava en consonància amb el que oferíem nosaltres i justament el projecte va néixer al mateix temps que l’allotjament turístic. Així doncs, la DO Pla de Bages ens va convocar per si hi estàvem interessats i com que complíem els paràmetres i requisits, ens hi vam adherir. Al final, a nivell de difusió, a nosaltres ens va molt bé i és una manera de conèixer altres persones que es dediquen al mateix àmbit que tu i això et permet aconsellar els hostes on anar o què visitar i transmetre'ls aquesta proximitat amb cellers, restaurants, empreses, etc. de la comarca. Arran de formar part de la ruta del vi DO Pla de Bages, tenim un racó del vi tant a dins del celler com en els apartaments on mostrem i oferim vins produïts al Pla de Bages. 

 

Definiries Ca la Julita com un allotjament agroturístic? Sí, ja que a Ca la Julita també disposem de multicultius (per consum propi), feixes amb oliveres, un espai amb alguns animals de granja… Hi ha una mica de tot i els infants poden donar menjar al bestiar, recollir els ous de les gallines, veure com pasturen les ovelles o córrer per les feixes exteriors… És tota una festa!

 

També esteu certificats per Biosphere com a prova que treballeu el turisme de manera sostenible…

Doncs sí, apostem per una cultura i turisme sostenible i això, al mateix temps, també ens permet formar part del Geoparc. Algunes de les accions que fem i que demostren la nostra aposta per la sostenibilitat són la introducció que fem als hostes quan arriben a l’allotjament sobre hàbits i conductes amb el tema del reciclatge, oferim sabons de cortesia als banys, fets a partir de vi de casa i elaborats per una artesana local i també nosaltres mateixos elaborem sabons a partir de l’oli que els clients han utilitzat a la cuina, per fer-ne sabons que podran utilitzar a la cuina o el safareig. També recomanem un consum d’aigua i llum adequat, etc. És tota una filosofia de turisme que delicadament transmetem als hostes perquè és la nostra manera d’ajudar a preservar al medi.

 

I els clients, valoren que tingueu un segell així? 

Sí, i cada vegada més. Les persones valoren el turisme sostenible i inclús ens trobem amb hostes que busquen només allotjaments amb l’acreditació Biosphere.

 

La demanda de turistes és estacional? 

Sí, això passa una mica. En aquesta zona interior els mesos de febrer i març són fluixos. A ple agost, encara que sembli estrany, també, perquè és una època forta de vacances i el perfil de turisme català rarament ve a la Catalunya interior; es dirigeixen més a destinacions amb platja o a l’estranger. 

 

Què diries que us diferencia d’altres allotjaments turístics? 

L’entorn, tenir vi a casa i fer tastets. També el fet d’experimentar amb els sabons naturals fets amb vi que he esmentat abans i la proximitat que transmetem.  

 

Per acabar: si haguessis de destacar una sola cosa de Ca la Julita, quina seria? 

L’originalitat amb la decoració dels espais vinculats al món del vi. Penso que això fa única Ca la Julita. Els hostes també valoren molt positivament el tracte pròxim que oferim. Com que vivim en el mateix allotjament que ells, els podem assessorar, guiar o inclús acompanyar a fer alguna ruta i informar-los sobre del territori. 

 

 

 

Mail de contacte: calajulita@gmail.com


Dades d'interès

Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona