Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Amanida d'estiu amb tomàquet i mató

  • amanida tomaquet amb mató

13 de juny de 2024



Tot i que el consum del mató és molt anterior, es té constància escrita d'aquest formatge de la zona de Montserrat des de finals del segle XIX. El mató és un producte molt popular a la gastronomia catalana i ens dona moltes opcions de consumir-lo, més enllà de la mítica recepta de mel i mató.

Tradicionalment, el mató s'ha elaborat amb llet de cabra, però a l'actualitat el trobem fet amb llet de vaca o, fins i tot, d'ovella. Quan parlem de mató, estem parlant d'una llet quallada amb bones característiques nutricionals: calci, proteïnes, vitamines A i D, i minerals com el fòsfor, entre d'altres.

Avui, a les portes de l'estiu, et portem una recepta fresca, fàcil i boníssima!

Aquesta recepta la pots trobar a la guia del Rebost del Bages "El mató de Montserrat, el formatge del Bages a la cuina".

 

Ingredients (per a 4 persones)

  • 4 tomàquets de varietats tradicionals del Bages (Montserrat o rosa, esquenaverd de Manresa, cor de bou o mamella de monja.)
  • 50g de mató
  • 12 anxoves de l'Escala
  • Olives negres
  • Ceba vermella
  • Pebrot verd
  • Porradell
  • Vinagre de vi
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre

 

Elaboració

  1. Escorreu els filets d'anxova i poseu-los a amarinar amb un toc de vinagre i pebre.
  2. Peleu i talleu la ceba i els pebrots a làmines fines. Guardeu les verdures en aigua freda.
  3. Netegeu els tomàquets i talleu-los a rodanxes o grills grossos.
  4. Esmicoleu el mató a trossos mitjans.
  5. Col·loqueu els tomàquets al plat, incorporeu-hi les olives, les anxoves i les verdures escorregudes. Afegiu els trossos de mató i procureu que combinin amb la resta d'elements del plat.
  6. Piqueu porradell o una altra herba aromàtica fresca i escampeu-lo per damunt del plat.
  7. Saleu lleugerament els tomàquets i regueu el conjunt amb un raig generós d'oli d'oliva verge extra del Bages.

 

Bon profit!

 


Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona