30 d'abril de 2024
Aquest mes et proposem una recepta que es prepara amb un dels productes locals més destacats del Parc Rural del Montserrat: el mató.
El mató, amb el seu sabor característic i la textura cremosa, harmonitza perfectament amb el pollastre, donant vida a una combinació irresistible que satisfarà, fins i tot, als paladars més exigents.
Tant si ets un amant de la cuina tradicional o simplement busques una experiència gastronòmica única, aquest plat et sorprendrà i et deixarà amb ganes de més.
Posa’t mans a l’obra i descobreix la fusió perfecta entre tradició i gastronomia!
Aquesta recepta la podreu trobar a la guia ‘El mató de montserrat, el formatge del Bages, a la cuina’ una publicació elaborada pel Rebost del Bages en col·laboració amb la Fundació Alícia.
Ingredients (per a 25-30 croquetes)
- 1 ceba
- 100g de farina
- 30g d’oli d’oliva verge extra
- 30g de mantega
- 600ml de llet
- 150ml de nata del 35%
- Un raig de vi ranci
- 1⁄2 pollastre rostit
- 250g de mató
- 2 ous
- Pa ratllat
- Sal i pebre
- 1 branca de farigola i romaní
Elaboració
- Poseu l’oli i la mantega a escalfar en un cassó gros. Incorporeu-hi farina i remeneu amb unes varetes. Deixeu que cogui durant uns minuts.
- Infusioneu la llet amb la nata, el vi ranci, la farigola i el romaní. Coleu-ho.
- Afegiu el mató a la barreja anterior.
- Incorporeu, de mica en mica, el conjunt de la llet amb el mató al cassó on hi ha el roux, i remeneu el conjunt. Deixeu-ho coure fins que espesseixi.
- Peleu i talleu la ceba ben petita i poseu-la en un cassó a sofregir.
- Elimineu la pell del pollastre i esmicoleu-ne la carn. Barregeu-la amb la ceba sofregida.
- Mescleu el pollastre i la ceba amb la beixamel obtinguda. Salpebreu-ho.
- Reserveu en una màniga pastissera i deixeu refredar durant dues hores en fred.
- Feu-ne tires i talleu-les per donar-li la forma de croqueta.
- Arrebosseu-les amb farina, ou i pa ratllat.
- Fregiu i serviu-les calentes.
Consells
- Podeu fer-ne una quantitat més gran i congelar-les.
- Quan les vulgueu cuinar, recordeu que les heu de treure del congelador una estona abans de fregir-les perquè no es cremin per fora i restin encara congelades per dins.
- Podeu canviar el pollastre rostit per verdures de temporada sofregides (que hagin perdut la majoria d’aigua) o per unes gambes o alguns escamarlans de costa passats per la paella i tallats a trossos petits.
Bon profit!