Parc Rural del Montserrat
Parc Rural del Montserrat

Es publica una guia de receptes amb cabrit per donar a conèixer les qualitats d’aquesta carn

  • Captura de pantalla 2022-04-05 a las 9.38.00

5 d'abril de 2022



El Parc Rural del Montserrat, amb la col·laboració de ramaders, la Diputació de Barcelona i la Fundació Alícia, ha elaborat la Guia de la cuina del cabrit, un recurs gastronòmic per donar a conèixer el potencial culinari del cabrit i impulsar el consum d'aquest tipus de carn, molt present al Parc Rural. 

 

El receptari compta amb 15 propostes molt variades i per a tots els gustos, on el cabrit és l'ingredient protagonista en tots els plats. Es recullen receptes tradicionals, com la com ‘Cuixa de cabrit farcida amb peres’, i altres receptes igual d’originals, com ‘Panet de cabrit escabetxat’. Totes aquestes receptes es poden cuinar fàcilment a casa i permeten incorporar aquesta carn tan desconeguda en la cuina moderna i la dieta habitual del gran públic.

 

La guia no només compta amb un receptari sinó que també recopila informació pràctica sobre l'animal, la ramaderia caprina i l'activitat agroalimentària. Es tracta, doncs, d'una iniciativa que no només va adreçada al consumidor final sinó també als ramaders que volen vendre el seu producte mitjançant venda directa, per tal que tinguin eines per a explicar les qualitats del seu producte.

 

El cabrit destaca per tenir una carn saborosa, versàtil i molt saludable, ja que és una excel·lent font de proteïnes amb baix contingut de greix, rica en minerals i vitamines del grup B.

 

La creació d’aquesta guia confirma el paper del Parc Rural del Montserrat en el foment de  la ramaderia extensiva i en la prevenció d’incendis forestals. En aquest sentit, la ramaderia caprina i la cria de cabrit, concretament l’extensiva, és un tipus de ramaderia que, a més d’estar molt arrelada en aquest territori, ajuda a potenciar l’estratègia de desenvolupament rural i l’activitat agroalimentària de la zona. De la mateixa manera, contribueix a mantenir el paisatge agrícola tan característic de la zona. 

 

Sense aquesta activitat ramadera, el camp i el sotabosc s’aniria cobrint d’una capa de biomassa altament inflamable en temps d’altes temperatures. Per tant, consumir carn de cabrit contribueix a mantenir un sistema per actuar en defensa del patrimoni boscós i en la prevenció d’incendis.

 

Com diu la dita i subratlla la Guia de la cuina del cabrit: “la cuina d’un país és el seu paisatge posat a la cassola”.



Pots descarregar la guia aquí.



Més informació

Marta Martínez

Tècnica del Parc Rural del Montserrat

martinezsrtb@diba.cat




Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona