10 de juliol de 2024
El tomàquet pebroter és una joia de la gastronomia, especialment indicat per a les elaboracions cuites. Gràcies a la seva polpa ferma i el baix contingut en aigua, aquest tomàquet conserva perfectament la seva forma durant la cocció, sense humitejar en excés les masses. Això el converteix en l'ingredient ideal per utilitzar-lo directament sobre una coca, garantint un resultat saborós i amb la textura perfecta. Preparats per descobrir una deliciosa recepta amb tomàquet pebroter del Bages?
Ingredients
- 1 kg de tomàquet pebroter
- 500g de farina fluixa
- 250g d’aigua
- 20g de llevat fresc
- 25g d’oli d’oliva
- 10g de sal
- 25g de pinyons
- 1 manat de julivert
- 1 gra d’all
- Oli d’oliva verge extra de verdal de Manresa
- Sal i pebre
Elaboració
- Pasteu la farina conjuntament amb l’aigua i el llevat fresc durant 5 minuts
- Afegiu la sal i l’oli i pasteu-ho 5 minuts més
- Formeu una bola i deixeu-ho fermentar a temperatura ambient un mínim d’una hora
- Torneu a bolejar la massa i talleu-la per la meitat. Deixeu que reposi 10 minuts
- Prepareu una plata de forn amb paper de forn i escampeu-hi un bon raig d’oli. Estireu la massa en forma de coca una mica gruixuda i poseu-la a sobre de la plata amb paper i oli.
- Poseu a escalfar el forn a 220º i mentrestant renteu i talleu els tomàquets a rodanxes una mica gruixudes
- Disposeu les rodanxes de tomàquet sobre les coques de manera que quedin ben plenes i salpebreu-les per sobre
- Enforneu les coques quan el forn sigui calent i deixeu-les coure uns 15 minuts o fins que siguin lleugerament daurades
- Piqueu l’all i el julivert i passeu-ho per la paella amb un raig d’oli per coure l’all una mica. Afegiu-hi també els pinyons
- Quan les coques surtin del forn, escaldeu per sobre el tomàquet amb aquest refregit d’all, julivert i pinyons
Si podeu, deixeu reposar la coca una nit sencera a la nevera ben tapada!
Aquesta i altres receptes les trobareu a la guia 'El tomàquet del Bages a la cuina'.
Bon profit!